Sisusta matoilla – suosi suomalaisia käsityönä tehtyjä mattoja

Mattojen kutomisella on pitkät perinteet Suomessa. Suomessa on kudottu niin sanottuja räsymattoja jo vaikka kuinka kauan, mutta hiljalleen niiden rinnalle ovat ilmestyneet myös design-matot. Ne ovat laadukasta suomalaista käsityötä ja kestävät hyvin aikaa ja käyttöä. Mattoja on monessa eri materiaalissa. Materiaali tulee valita sen mukaan, mihin huoneeseen matto tulee. Jos huoneessa oleskellaan paljon, tulee maton olla kestävää materiaalia. Esimerkiksi tyylikäs viskoosimatto kestää myös kulutusta, sillä viskoosi on kohtalaisen kestävä materiaali.

Matoilla sisustaminen on järkevää, sillä matot tuovat kotiin kodikkuutta, ne vähentävät kaikua ja samalla ne tietenkin suojaavat lattiapintoja. Suuret huonekalut voikin olla järkevää asettaa mattojen päälle, jotta niiden jaloista ei aiheudu naarmuja lattiaan. Isolla matolla voi myös rajata alueita. Esimerkiksi sohvan, sohvapöydän ja nojatuolit saa rajattua oleskelutilaksi, kun niille ostaa sopivan kokoisen maton. Koskaan ei siis kannata miettiä sitä, onko matto mahdollisesti liian suuri.

Tutustu suomalaiseen designiin mattojen osalta

Suomalainen design on tunnettua ympäri maailman. Yleisimmin tunnettuja ovat huonekalut sekä lasiesineet. Iittala ja Arabia ovat suosittuja keräilykohteita. Sen lisäksi myös erilaiset Muumi-tuotteet ovat kysyttyä tavaraa aina ulkomaita myöten. Muumi on menestynyt Suomen lisäksi erityisen hyvin Japanissa, josta löytyy paljon Muumi-tuotteiden keräilijöitä. Täytyy kuitenkin muistaa, että suomalainen design on paljon muutakin kuin pelkkiä lasiesineitä ja huonekaluja. Myös erilaiset tekstiilit, kuten matot, kuuluvat olennaisena osana siihen. Suomesta löytyykin monia yrityksiä, jotka ovat keskittyneet mattoihin ja joiden matot tunnetaan upeista kuoseistaan ja korkeasta laadustaan.

Kun puhutaan matoista, ei voida unohtaa Vallilaa. Vallila on ottanut kuoseihinsa niin suomalaista maisemaa kuin suomalaisia kaupunkejakin. Vallilan mattoja löytyy monessa eri materiaalissa. Materiaaleina on käytetty tekokuituja, luonnonkuituja, villaa, puuvillaa ja näiden yhdistelmiä. Sittemmin Vallilan mattovalikoimaan on otettu myös kierrätetystä materiaalista valmistettuja mattoja. Erityisen suosittuja kuoseja ovat Topaasi, Niitty, Kastanjetti sekä Kirsikkalintu. Vallilan matot tunnetaan yleisesti ottaen myös siitä, että ne on helppo pitää puhtaana ja viedä ulos, sillä ne ovat kohtalaisen kevyitä.

Muita suomalaisia designia edustavia mattoja ovat muun muassa Johanna Gullichsen, Finarte, Sera Helsinki, Ferm Living ja Finlayson. Jokainen näistä brändeistä edustaa suomalaisuutta parhaimmillaan. Jotkut ovat perinteisiä merkkejä, kun taas toisten kohdalla kuosit ovat modernimpia ja näyttävämpiä. Skandinaavinen tyyli tunnetaan erityisesti neutraaleista väreistään, kuten valkoisesta, mustasta ja harmaan eri sävyistä. Monet suomalaisten brändien matoista ovat ostettavissa näissä väreissä, mutta joukkoon mahtuu myös yllätyksiä. Esimerkiksi Finarte on ottanut tehtäväkseen suunnitella mattoja, jotka erottuvat joukosta. Finarten Terttu on pirteä matto, joka tuo huoneeseen kuin huoneeseen eloa. Myös Ferm Livingin valikoimaan kuuluu värikkäitä mattoja, joissa on yhdistelty eri värimaailmoja ja mielenkiintoisia kuoseja.

zerif-lite