Vinkkejä luovaan työhön – näillä helpoilla niksejä saat uutta potkua työhön ja pään tulvimaan ajatuksista

Luova työ on mukavaa – se tarjoaa väylän luovalle vapaudelle ja mielipiteiden ilmaisuun sekä ajatusten toteuttamiseen. Joskus siinä on tosin miinuspuolensa: toisinaan tuntuu, ettei ajatus millään kulje! Argh! Näillä helpoilla nikseillä saat uutta potkua ideointiin ja pian pääsi tulvii jälleen luovia ajatuksia.

VINKKI 1
Vältä työskentelyä suurten tunteiden vallassa
Mikään ei ole mahdottomampaa kuin luovaan työhön keskittyminen valtavan liikutuksen tai tuohtumuksen vallassa. Myös liiallinen innostus saattaa johtaa luovuuden lopahtamiseen. Tämä johtuu siitä, että tällaisissa mielentiloissa on hankala keskittyä itse asiaan – eli tässä tapauksessa työhön ja sen tekemiseen tai ideointiin. Jos siis teet luovaa työtä, yritä kaikin keinoin välttää sellaisia tilanteita, jotka saattaisivat saada sinut tolaltasi. Jos mielesi on rauhallinen ja pystyt keskittymään työhösi täysillä, tulee jäljestäkin varmasti sen mukaista.

VINKKI 2
Tyhjennä mielesi täysin turhista ajatuksista
Suuret ajatusryöpyt tukahduttavat alleen luovuuden. Opettele siis tekniikoita, jotka auttavat sinua tyhjentämään mielesi turhista ajatuksista kokonaan. Mieltäsi kohtaan satelee jatkuvasti ajatuksia, jotka ovat täysin turhia kaikilta kannoilta. Jos selailet https://www.kellfri.fi/:n sivustoa tai kissavideoita työnteon sijasta, et edisty koskaan. Yritä vältellä näitä ajatuksia niin työn tekeminen helpottuu kummasti ja luovuus pääsee kukkimaan.

VINKKI 3
Tauot tasapainottavat työntekoa ja lisäävät energiaa ja työmotivaatiota
Mikään työ ei onnistu hyvin, jos sitä tekee liian pitkään ilman taukoja. Ota tavaksesi pitää tauko tietyin väliajoin, niin mielesi ja kehosi pääsevät lepäämään ja ennen kaikkea saat tuulettuneeseen päähäsi tilaa uusille ajatuksille ja innovaatioille. Käytä tauko tehden jotakin mistä pidät, oli se sitten kävelylenkki raittiissa ilmassa tai lyhyet päikkärit.

VINKKI 4
Palkitse itsesi tehdystä työstä – kohtuudella
Motivoidaksesi itseäsi työn tekoon voit ottaa tavaksesi palkita itsesi tehdystä työstä tiettyjen etappien välein. Tämä etappi voi olla vaikkapa tietty määrä keksittyjä ideoita tai kirjoitettua tekstiä. Palkkio voi olla vaikkapa jokin herkku tai lyhyt rentoutumistuokio, jonka aikana mieli lepää ja saa tilaa uusille ajatuksille. Muista itsesi palkitsemisessa kohtuus – jos syöt jokaisen kirjoitetun sivun välein levyllisen suklaata, lopputuloksena on valmiin työn lisäksi vakava ylipaino.

VINKKI 5
Hyväksy se, että joskus ajatus ei vain kulje
Joskus mikään ei vaan auta. Ajatus on jumissa kuin mummon vanha polkupyörä, eikä mikään määrä öljyä saa sitä liikkeellä. Oli syyn sitten väsymys tai rauhaton mieli, joskus täytyy hyväksyä se, ettei aina suju. Vaihtoehtonasi on joko yrittää kaikesta huolimatta, mistä on tuloksena todennäköisesti vain paha mieli tai kasa epäonnistuneita lopputuloksia, tai voit ottaa lyhyen tuulettumistauon ja palata työn pariin myöhemmin levänneenä ja yrittää uudelleen.

VINKKI 6
Loggaudu ulos somesta kirjoitusprosessin ajaksi
Nykyään digitalisaation valtakautena ehkäpä suurin neuvo on se, että some tulee jättää sivuun luovan työprosessin ajaksi. Jos kännykkään kilahtelee jatkuvasti mielenkiintoisia uutisia, meemejä työkavereilta ja rakkauskirjeitä sydänkäpyseltä, on vaikea keskittyä työhön kaikelta häiriöltä. Pane kännykkäsi siis äänettömään tilaan työnteon ajaksi ja kirjaudu ulos sosiaalisen median kanavista. Voit palkita itsesi lyhyellä sometauolla sitten, kun on tauon paikka.

zerif-lite