Miten Applen MacBook Air muutti kannettavien tietokoneiden historiaa?

Applen kevyet MacBook Air -tietokoneet tulivat ensimmäisen kerran markkinoille vuonna 2008 ja tästä ylivoimaisesta teknologian ja suunnittelun ihmelapsesta puhuttiin jo ennen sen lanseeraausta. Hopeanhohtoisesta ja kestävästä alumiinista valmistettu kannettava tietokone painoi alle kaksi kiloa ja oli paksuudeltaan kevyesti alle tuuman. Tämän taskukokoisen Air-mallin kerrottiin kuitenkin olevan lähes yhtä tehokas kuin muutkin Applen tietokoneet.

Tehokkaampi, nopeampi ja kevyempi

Ensimmäisen MacBook Airin lanseeraus tapahtui jo edesmenneen Steve Jobsin toimesta tammikuussa 2008. Jobs kuvaili tuolloin maailman ohuimmaksi kannettavaksi tätä 1800 dollaria maksavaa tietokonetta. Kymmenen vuotta myöhemmin MacBook Air taiteilee edelleen liikkeiden hyllyillä ja siitä on lanseerattu uudempia, tehokkaampia ja parempia versioita. Vaikka Apple on sittemmin tuonut markkinoille MacBook Airia vieläkin nopeampia ja tehokkaampia laitteita, kaikesta tästä huolimatta lähes mikään ei ole muuttanut kannettavien tietokoneiden liikerataa yhtä paljon kuin MacBook Air.

MacBook Airin vastaanotto oli kuitenkin hyvin kaksijakoinen. Applen vannoutuneet kannattajat ottivat innovatiivisen keksinnön vastaan avosylin, kun taas monet alan ammattilaiset myös kritisoivat uutta Applen höyhenenkevyttä tietokonetta kovallakin kädellä. Monien mielestä uuden tietokoneen hinta ei vastannut ollenkaan sen tarjoamia ominaisuuksia. MacBook Air kuitenkin jatkoi ihmisten puhuttamista ja mikä eniten ihmisissä kiehtoi tässä uudessa kannettavassa tietokoneessa oli sen komea design, joka varsinkin alkuvuosinaan erottui joukosta.

MacBook Airin innovatiivinen design, hopeinen alumiini yhdistettynä muihin perinteisiin Applen ominaisuuksiin, muutti paljon ajatuksia ja asenteita teknologiateollisuudessa. Tehokas ja toimiva tietokone pystyi myös olemaan kauniisti suunniteltu ja kompakti. Vaikka tietokone oli äärimmäisen ohut ja kevyt, se kesti erinomaisesti käyttöä. Erityisesti Steve Jobsin aikana valmistetut mallit olivat lupaus kestävyydestä ja laadusta.

Applen tuotteet elivät vuonna 2011 kuolleen Jobsin jälkeen muutaman vuoden alamäen, jolloin ihmiset huomasivat tuotteiden laadun heikentymisen, mutta Apple sai kasattua brändinsä kokoon tuomalla markkinoille uudestaan kestäviä ja laadukkaita tuotteita. Applen laitteet, erityisesti MacBook Airit ovat niitä harvoja teknologian tuotteita, joiden arvo markkinoilla ei juurikaan laske. Myös käytetyt Macbook Air -mallit ovat edelleen kovasti kysyttyä tavaraa markkinoilla tietokoneen valmistusvuodesta huolimatta. MacBook Airin kestävyys ja suunnittelu on taannut tuotteille pitkän elinkaaren, jolloin käytetytkin mallit pysyvät markkinoiden haetuimpina tuotteina.

Uudenlaisen designin tiennäyttäjä

Ennen MacBook Airia kannettavien tietokoneiden luokittelu oli jumittunut kahteen luokkaan: suuret ja painavat, mutta tehokkaat tietokoneet ammattilaiskäyttöön, sekä pienet ja kevyet, mutta tehottomat ja yksinkertaiset tietokoneet vapaa-ajan käyttöön. Uudessa MacBook Airissa oli kauniin designin lisäksi tehokas prosessori. Apple yhdessä Intelin kanssa loi Air-malliin uudenlaisen Core 2 Duo -prosessorin, joka oli tuttu jo vanhemmista Pro- ja iMac-malleista. Uusi prosessori oli puolta pienempi ja kevyempi, mutta lähes yhtä tehokas. Aivan uudenlainen design ja prosessorin tehokkuus pudottivat kerralla kaikki kilpailijat pois markkinoilta. Air-mallista tuli niin suosittu, että pian muut valmistajat alkoivat kopioida sitä, mikä johti MacBook Airin tunnetun designin patentointiin.

Ensimmäisissä MacBook Air -malleissa oli omat vikansa, joita Apple lähti strategisesti parantelemaan vuosi vuodelta. Myös hinta oli erittäin suolainen, mikä rajoitti monien budjettia. Kokonsa takia Applen oli myös tehtävä ratkaisuja siitä, mitä ominaisuuksia uudesta mallista tulisi jättää pois, mikä teki Air-malleista hieman yksinkertaisempia kuin Pro- ja iMac-malleista. Kevyestä ja ohuesta MacBook Airista tuli kuitenkin suosittu kannettava erityisesti matkoille, sekä ihmisille, jotka joutuivat työnsä puolesta liikkumaan paljon. Vaikka MacBook Air ei ole täydellinen, on sen design muuttanut kannettavien tietokoneiden suuntaa vankalla otteella.

zerif-lite