Miten sisustaa työskentelytila etätyötä tehdessä?

Kun työskentelee kotoa käsin, on yksi tärkeimmistä mietittävistä asioista tietenkin se, kuinka työtilansa sisustaa. Työtilan eriyttäminen muusta kodista on ensisijaisen tärkeää, sillä muutoin käy helposti niin, että työ ja vapaa-aika sulautuvat ikään kuin yhdeksi. Tämä saattaa tuntua omituiselta – kuka nyt haluaisi tehdä liikaa töitä? On kuitenkin todistettu tutkimuksin, että etätyötä tekevät työskentelevät itse asiassa keskimäärin enemmän kuin lähityötä tekevät toverinsa.

Tämä ei loppujen lopuksi ole ihme: lähityötä tekevä voi työpaikalta poistuessaan unohtaa päivän asiat ja virittäytyä vapaa-ajan tunnelmaan jättäen työn taakseen. Etätyötä tekevä taas kirjaimellisesti elää työpaikallaan, mikä johtaa siihen, että työpäivän aikana on helppo harhautua polulta ja salakavalasti päätyä vaikkapa telkkarin eteen tai namukaapille, kun pitäisi olla tekemässä jotakin ihan muuta. Onneksi myös etätyötä tekevien on mahdollista ikään kuin jäljitellä lähityöläisten metodia, ja tämä käy rakentamalla itselleen selkeän, erillisen työtilan. Sen ei tarvitse todellakaan olla kokonainen huone – pelkkä kämäinen pöytäkin riittää esittämään työpaikan roolia. Tärkeintä on se, että sisustaa työpisteensä niin, että sen parissa viihtyy koko pitkän päivän, ja että sen voi hyvillä mielin ja konkreettisesti jättää taakseen aina päivän päätteeksi. Pyhitä työtila vain ja ainoastaan työlle, äläkä koskaan hairahdu menemään takaisin, älä edes tekemään ”vain yhtä juttua äkkiä”.

Miten työtilasta saa sitten luotua niin mukavan, että sen parissa viihtyy pitkään? Tämä on kysymys jonka kanssa moni etätyötä tekevä painii usein. Siksi olemmekin koonneet tähän artikkeliin vinkkejä siihen, kuinka saat työtilastasi mahdollisimman viihtyisän.

Luonnonvalo pitää pirteänä

Sijoita työtilasi sellaiselle alueelle, jossa on paljon luonnonvaloa. Luonnonvalo pitää sinut niin virkeänä ja terveenäkin, ja toki kirkas ja lämmin auringonpaiste lämmittää myös mieltäkin. Kuka nyt haluaisi viettää päivänsä pimeässä mustassa kopissa, kun mahdollisuus olisi myös kirkkaaseen ja valoisaan työtilaan? Luonnonvaloa saa työtilaansa myös suhteellisen helposti: sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin sijoittaa vaikkapa työpöytäsi ikkunan alle, ja mielentilasi paranee jo heti huomattavasti!

Viherkasvit parantavat keskittymiskykyä

Vihreät kasvit ovat todellakin sijoitus, joka kannattaa tehdä. Kyllä, tiedetään, että ne vaativat kastelua ja hoitoa. Tästä huolimatta ne ovat kannattavia, nimittäin viherkasvit parantavat mielentilaa huomattavasti ja saavat sinut tuntemaan itsesi iloisemmaksi. Myös ajatus kulkee paremmin, kun tunnet olevasi luonnon keskellä, ja inspiraatiota ja energiaa tuntuu tuppaavan lakkaamattomana virtana päähäsi! Valitse siis suosikkikasvisi ja sisusta työtilasi ihanan pirteäksi vaikkapa kukilla.

Kestopuu pysyy pitkään kauniina

Luonnonmateriaali, kuten kestopuu, on parhaita valintoja kotitoimistoon, koska luonnonmateriaalit ovat paitsi kauniita, myös hyvin kestäviä ja laadukkaita. Mielentila on myös tutkitusti aina tavallista korkeammalla luonnonmateriaalien keskellä, joten puu on todellakin hyvä sijoitus.

Siistissä tilassa on mukavampi työskennellä

Siistissä tilassa on huomattavasti mukavampi viettää aikaa ja ajatuskin kulkee huomattavasti joutuisammin. Pidä siis työtilasi siistinä ja siivoa säännöllisin väliajoin siisteyden ylläpitämiseksi. Siisteyden ylläpitoon hyvä keino on esimerkiksi tarpeeksi suuren säilytystilan omaaminen, jolloin ylimääräiset paperit ynnä muut saa helposti säilytykseen pois tieltä. Myös tarpeeksi suuri ja säännöllisin väliajoin tyhjennettävä roskakori on erittäin hyödyllinen apuväline omassa kotitoimistossa.

zerif-lite