Tukekaamme uusia innovaatioita! – Kuinka perustaa muotoilualan yritys?

Suomi on tunnetusti uusien innovaatioiden ja varsinkin muotoilun maa. Huippuyliopistojen opiskelijoita seurataan aktiivisesti heidän innovaatioissaan, ja varsinkin nyt Otaniemeen rakennetun uuden Aalto-yliopiston rakennuksen myötä kansainvälinen kysyntä uudelle suomalaiselle suunnittelulle on nousussa. Suunnittelu ja innovointi on erittäin tärkeässä asemassa jokapäiväisessä elämässämme niin kodin tarvikkeista pukeutumiseen kuin työelämän työkaluihinkin. Kuinka siis vastavalmistuneena saa oman yrityksen pystyyn ja voi mahdollistaa sen, että mahdollisimman moni kuulee muotoilun osaamisestasi?

Muotoilun ala on laaja ja kattava, ja moni vastavalmistunut muotoilija päätyykin lopulta yrittäjäksi. Siksi yrityksen perustamisen alkeet tulisi olla hallussa mielellään jo opiskelujen alkuvaiheessa. Mitä tehdä ennen kuin voi hakea lainaa vaikkapa https://qred.com/fi/-palvelussa?

Kuinka perustaa yritys?

Vastavalmistuneena muotoiluopiskelijana pää saattaa pursuta uusista ideoista ja kehitteillä saattaa olla jo konsepti, jonka nojalla oma yritys on perustamisen arvoinen. Kuinka siis yrityksen perustaminen onnistuu? Näillä vinkeillä pääset alkuun!

1. Mistä konsepti?

Yrityksen perustamisessa sen konsepti on itsestäänselvyys. Ilman konseptia yritys on mahdotonta perustaa. Yleensä yrityksen perustaminen lähtee juuri konseptista, sillä harvoin yrityksiä perustetaan vain niiden perustamisen vuoksi. Konseptin ei tarvitse olla päätä huimaava, mutta on hyvä miettiä, kuinka juuri oma innovaatiosi erottuu samanlaisista palveluista tai tuotteista, joita on tarjolla.

2. Onko sinulla asiakaskuntaa?

Kun ideasi on valmis, kannattaa yritystä lähteä ensin kehittämään kevytyrittäjyyden kautta, jotta asiakaskunta muodostuu, ja saat matalalla kynnyksellä aikaa opetella, kuinka yritystä pyöritetään. Käänny siis kevytyrittäjäpalveluiden puoleen, josta löytyy helppo tapa laskuttaa asiakkaita. Näin asiakaskuntaa voi hieman kerätä ennen varsinaisen yrityksen perustamista.

2. Toiminimi vai osakeyhtiö?

Onko sinulla yhtiökumppani vai lähdetkö kehittämään konseptia yksin? Perustatko yrityksen kenties opiskelukaverin kanssa? Toiminimen voi perustaa yksinään, mutta heti, jos yhtiössä on kaksi ihmistä, on osakeyhtiön perustaminen suositeltava ratkaisu. Osakeyhtiön perustaminen on myös turvallisempaa, sillä tällöin vastuu jakautuu yhtiölle ja sen osakkaille, eikä yksin yrityksen omistajalle.

3. Mistä rahoitus?

Kun sinulla on liikeidea, asiakaskunta ja yritys, on aika hankkia rahoitusta esimerkiksi yrityksen kasvattamiseen tai liike- tai toimistotilan ostamiseen tai vuokraamiseen. Rahoitusta voi hankkia monista eri lähteistä. Taidealoilla voi joko hakea apurahaa, yrityksen sponsorointia tai ulkoista lainaa, joka sinun tulee maksaa takaisin. Nämä kolme rahoitusmuotoa eroavat hieman toisistaan. Apurahahaut ovat yleensä yksityisten säätiöiden pyörittämiä, joihin on kiinteät haut. Yritysten sponsorointia hakiessa, sinun taas tulisi vakuuttaa toinen yritys yhteistyön kannattavuudesta niin, että toinen yritys uskoo hyötyvänsä sponsoroinnista. Kolmannessa vaihtoehdossa voit hakea lainaa esimerkiksi erinäisistä palveluista tai vaikkapa pankilta. Huomioithan, että silloin sinun tulee olla varma, että pystyt maksamaan lainan takaisin jonkin ajan kuluttua.

zerif-lite